Joan Miró i els Siurells

Joan Miró

 

 

“Miró al seu estudi l’any 1914. Si mirau bé, veureu una col·lecció de siurells mallorquins a darrera Miró. Els siurells,  sempre presents entre molts altres objectes als seus estudis posteriors.”

 

 

Qui no ha sentit parlar de Joan Miró?

Pintor, escultor, ceramista… Un dels grans de les arts del segle passat que morí a Palma el 1983.

Una part poc coneguda den Miró, es l’admiració que tenia pels siurells. A la fotografia de 1914 del seu taller a Barcelona, poreu veure una col·lecció de siurells mallorquins.

A l’any 1956 es traslladà a viure a Mallorca, a Son Armadams, on compartí tertulies amb Camilo José Cela i Robert Graves. Aquest apropament a l’illa, va enfortir els llaços que tenia amb els siurells, inspiradors de formes i colors a les seves obres. A diversa bibliografia i fins i tot, a la mateixa web de la fundació Pilar i Joan Miró, es fa constancia de l’estima que tenia l’artista a les figurestes de fang típiques de la nostra terra.

En una entrevista, Miró digué al periodista:

“Els observo constantment. Cada figura té la seva fisonomia pròpia. Tot i que són produïts per centenars. Són molt populars. Especialment entre els nens .[…] Aviat hi haurà una festa aquí. Un festival popular amb una petita fira. Veurà vostè en venda molts petits ninots com aquests, només costen unes pessetes. Aquests ninots tenen per a mi una importància extraordinària, fixeu-vos en l’expressivitat del rostre i l’actitud.”

Al seu estudi a Palma dissenyat per l’arquitecte Josep Lluís Sert, on es varen seguir les recomenacions de l’artista per construir un lloc on poder treballar amb les seves creacions, segons informa la web de la fundació

“A fi de crear un espai creatiu propici, Miró va anar poblant el seu taller amb un conjunt molt heterogeni d’elements naturals i artificials que convivien en perfecta harmonia amb els seus utensilis de treball. Encara avui dia el taller mostra aquest entorn creatiu de Miró i les teles, els olis, les aquarel·les, els llapis, continuen relacionant-s’hi amb la seva “col·lecció” d’objectes de la més variada procedència: postals, retalls de diari, , objectes provinents de la cultura popular mediterrània com siurells”